Αυτοψίες στο σύνολο των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων

Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε με δύο κλιμάκια αυτοψίες στο σύνολο των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων (27) που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, προκειμένου να διαπιστώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.
Διαπιστώθηκαν ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο όλων σχεδόν των μνημείων, ενώ σε ορισμένα, όπως στον Αγιο Νικόλαο Αλίφειρας (14ος αι.) και στη Μεταμόρφωση Σωτήρος Ανήλιου (13ος αι.), η τοιχοποιία καλύφθηκε με αιθάλη. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν τα εξής μνημεία:1.Ναός της Παναγίας στο Ανήλιο Ζαχάρως (13ος αι.) Κάηκαν τα ξύλινα υποστυλώματα που περιμετρικά στήριζαν τους τοίχους του κτηρίου με συνέπεια να καταρρεύσουν τμήματα του νότιου και βόρειου τοίχου, της καμάρας του διακονικού, καθώς και η νοτιοανατολική γωνία. Σημειώνεται ότι οι τοίχοι του ναού είχαν υποστυλωθεί το 1996 από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 2.Αρχαιολογικός χώρος Μονής Ίσοβας (γοτθικό μνημείο του α΄ μισού του 13ου αι.) Κάηκε η υποστύλωση του καθολικού της μονής (Ναός της Παναγίας) και τα ερείπια των βοηθητικών κτιρίων του μοναστηριού. Σημειώνεται ότι οι τοίχοι του Ναού της Παναγίας είχαν υποστυλωθεί το 1997 από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 3.Βυζαντινό κάστρο Γυφτόκαστρο/Παλιόκαστρο Καλίδονας Ζαχάρως Πρόκειται για μη επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο σε δυσπρόσιτη δασώδη έκταση. Η πυρκαγιά κατέκαυσε όλο το λόφο, όπου βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου.
4.Βυζαντινό κάστρο Ωλένης, Δήμου Ωλένης Τα υφιστάμενα τείχη καλύφτηκαν με αιθάλη, ενώ προκλήθηκαν κάποιες κατολισθήσεις στην πλευρά της πύλης του κάστρου. 5.Βυζαντινός ναός Επισκοπής Ωλένης, Δήμου Ωλένης Προκλήθηκαν φθορές στη νότια και ανατολική πλευρά του μνημείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: