Ζητούν την μεταφορά της οι κάτοικοι

Κλειστό για δώδεκα περίπου ημέρες κράτησαν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Μουζακίου του δήμου Ωλένης, τον δρόμο που οδηγεί στον ΧΑΔΑ που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
Οι κάτοικοι στο Μουζάκι αντιδρούν έντονα στην συνεχιζόμενη ρίψη των σκουπιδιών στο σημείο, ενώ όπως οι ίδιοι αναφέρουν, η συγκεκριμένη χωματερή έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα απορρίμματα. Έτσι λοιπόν πριν λίγες ημέρες ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων, συγκεντρώθηκαν στον χώρο που λειτουργεί ο ΧΑΔΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή που συνεχίζει να υφίσταται η περιοχή τους.Στον δήμο Ωλένης, οι προηγούμενοι δύο ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν στα δημοτικά διαμερίσματα Κουτσοχέρας και Πεύκης, αποκαταστάθηκαν, σύμφωνα με την άδεια που χορήγησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το έτος 2005, ενώ με επόμενη απόφασή του την ίδια χρονολογία ο Γ.Γ. της Περιφέρειας, ύστερα από πρόταση της τότε δημοτικής αρχής, όρισε σαν μοναδικό χώρο διάθεσης των στερεών αποβλήτων με την μορφή ΧΑΔΑ την θέση «Καλάμι» του ΔΔ Μουζακίου, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση, θα λειτουργεί μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ που προβλέπει ο σχεδιασμός διαχείρισης Σ.Α. και όχι αργότερα από την 31 Δεκεμβρίου 2008.
«Να φύγει ο ΧΑΔΑ από το σημείο...»
Ωστόσο, εξαγριωμένοι οι κάτοικοι στο Μουζάκι, εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους καθώς, όπως αναφέρουν, πέραν του ότι η χωματερή δεν χωράει άλλα απορρίμματα, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στο σημείο. «Ο τρόπος που λειτουργεί αυτός ο ΧΑΔΑ δεν πληροί τους απαιτούμενους όρους προστασίας του περιβάλλοντος και υγιεινής. Χαλάμε το δάσος, ένα καμένο πλέον δάσος, για να επιχωματώσουμε τα σκουπίδια. Δυστυχώς όμως η επιχωμάτωση αυτή δεν γίνεται τον χρόνο που πρέπει και όπως πρέπει γιατί ο όγκος των σκουπιδιών είναι μεγάλος και ο χώρος δεν αντέχει. Είχαμε δώσει μια προθεσμία έξι μηνών στον δήμο να εναποθέτει τα απορρίμματα στο σημείο έως ότου βρεθεί ένας άλλος χώρος και οι έξι μήνες έγιναν έξι χρόνια περίπου. Εμείς κάνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε, γιατί δεν θέλουμε τον ΧΑΔΑ στην περιοχή μας. Γι' αυτό τον λόγο καλούμε τους αρμόδιους φορείς και τα θεσμοθετημένα όργανα να επιληφθούν και να πάρουν θέση, καθώς και την Περιφέρεια που έδωσε την έγκρισή της να συνεχιστεί η ρίψη των απορριμμάτων το 2005 με την μορφή ΧΑΔΑ, χωρίς να λάβει υπόψη της κάποιες παραμέτρους που απαιτούνται γι' αυτό τον σκοπό», τονίζει σε δηλώσεις του στην «ΠΡΩΤΗ» ο κάτοικος Μουζακίου Γιώργος Γεωργακόπουλος.Από την μεριά του ο τοπικός σύμβουλος Μουζακίου Αλέκος Διονυσακόπουλος, επεσήμανε στην «ΠΡΩΤΗ» ότι: «Εμείς ενημερώσαμε τον δήμαρχο Ωλένης και του ζητήσαμε να φύγουν τα σκουπίδια από το Μουζάκι καθώς κάτι τέτοιο αποτέλεσε και προεκλογική του δέσμευση, η οποία δεν τηρήθηκε. Η δημοτική αρχή αυτή την στιγμή συνεχίζει να ρίχνει σκουπίδια σε έναν χώρο που δεν χωράει άλλα. Μιλάμε για θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση από την χωματερή βρίσκονται καλλιέργειες με ελιές, ενώ ακριβώς κάτω από το σημείο περνά ποτάμι. Αυτά πρέπει να τα δουν οι αρμόδιοι και να πράξουν ανάλογα γιατί είναι αναγκαίο να σταματήσει η λειτουργία της χωματερής εδώ. Δεν έχουμε κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον δήμαρχο Ωλένης Γιάννη Παναγόπουλο. Το μόνο που θέλουμε είναι να φύγουν τα σκουπίδια από το σημείο».
«Αναγκαστική η παραμονή της χωματερής...»
Για το θέμα της χωματερής που βρίσκεται στην θέση «Καλάμι» στο ΔΔ Μουζακίου, η δημοτική αρχή Ωλένης, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Παναγόπουλου, ύστερα από τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής ζήτησε με επίσημο έγγραφο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα από το Τμήμα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί άλλος χώρος για την εναπόθεση των απορριμμάτων του δήμου. Επικουρικά γι' αυτό τον σκοπό το Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Νοεμβρίου 2007 έλαβε ομόφωνη απόφαση και ενέκρινε την ενοικίαση χώρου για την εναπόθεση των σκουπιδιών του δήμου στο ΔΔ Πεύκης. Ωστόσο, η λειτουργία της συγκεκριμένης χωματερής δεν κατέστη δυνατή καθώς, όπως τονίζει ο κ. Παναγόπουλος, παρά τις τακτικές οχλήσεις του δήμου προς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει δοθεί εγγράφως αρνητική ή θετική απάντηση ενώ οι προφορικές αναφορές του υπουργείου είναι ότι δεν εγκρίνει την δημιουργία άλλων ΧΑΔΑ λόγω της σχετικής νομοθεσίας.
Τι αναφέρει ο δήμαρχος
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Ωλένης Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στην «ΠΡΩΤΗ» τόνισε: «Σχετικά με τις αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων στο ΔΔ Μουζακίου για την δημιουργία ΧΑΔΑ σε περιοχή που ανήκει στην περιφέρεια του διαμερίσματος, δηλώνω ότι ο δήμος αναγκαστικά είναι υποχρεωμένος να ρίχνει και να θάβει τα σκουπίδια του στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς με την απόφαση 9966/20-12-2005 του Γ.Γ. της ΠΔΕ είναι ο χώρος που η τότε δημοτική αρχή υπέδειξε για την υποδοχή των σκουπιδιών του δήμου. Εμείς από την μεριά μας επίσημα ζητήσαμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να μας δώσει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε άλλο σημείο για την εναπόθεση - ταφή των σκουπιδιών του δήμου Ωλένης. Μάλιστα, επικουρικά γι' αυτό τον λόγο έχει ληφθεί και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Όμως παρά τις τακτικές οχλήσεις μας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μας έχει δοθεί εγγράφως αρνητική ή θετική απάντηση, αν και προφορικά απαντούν ότι το υπουργείο δεν εγκρίνει την δημιουργία άλλων ΧΑΔΑ από τους δήμους, λόγω της σχετικής νομοθεσίας και των αναμενόμενων προστίμων από την ΕΕ, για την μη εφαρμογή των ολοκληρωμένων προγραμμάτων διάθεσης στερεών αποβλήτων στο νομό μας».Επίσης ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι: «Παράλληλα έχουμε συζητήσει τόσο με το τοπικό συμβούλιο όσο και με τους κατοίκους του ΔΔ Μουζακίου, σε συγκέντρωση η οποία έγινε στις 5 Ιανουαρίου 2008, συγκέντρωση την οποία είχαμε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί και μπορούσε ο καθένας να συμμετάσχει, για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, γιατί δεν μπορούμε να φύγουμε από το σημείο και γιατί δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε την απόφαση του ΔΣ για μεταφορά του ΧΑΔΑ σε άλλη περιοχή. Αυτό που μας παραξενεύει είναι ότι οι άνθρωποι, αιρετοί και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο και στην τωρινή, ενώ αυτοί υπέδειξαν και αυτοί δημιούργησαν την χωροθέτηση ΧΑΔΑ στην συγκεκριμένη περιοχή, σήμερα τους βρίσκουμε σαν προστάτες του περιβάλλοντος. Εμείς αντισταθμιστικά στο χωριό έχουμε αναλάβει την δέσμευση να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο έργο, αναγνωρίζοντας την κατανόηση που επιδεικνύουν οι κάτοικοι για την φιλοξενία των απορριμμάτων του δήμου στα γεωγραφικά όρια του χωριού τους».
Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Τ.Σ. Μουζακίου
Ο κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος για την δημιουργία του ΧΑΔΑ στο Μουζάκι σημείωσε ότι: «Νομικά δεν μπορούμε να διώξουμε την χωματερή από το σημείο καθώς με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ορισθεί ο ΧΑΔΑ και με βάση την νομοθεσία δεν επιτρέπεται η μεταφορά του. Το μόνο που κάναμε εμείς ήταν να δεσμεύσουμε τον δήμαρχο να υλοποιήσει δύο μεγάλα έργα στο χωριό μας, ξέχωρα από αυτά που δικαιούμαστε ως τοπικό διαμέρισμα. Όσο καιρό παραμένει κλειστός ο δρόμος προς την χωματερή, τα σκουπίδια του δήμου Ωλένης παραμένουν στους κάδους απορριμμάτων ενώ εμείς έχουμε εξηγήσει για ποιους λόγους η χωματερή δεν μπορεί να φύγει από το σημείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: