Τα παιδιά προστατεύουν το περιβάλλον…

Συντάκτης Πηγή Γιακουμέλου
28.02.08
Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναγέννηση των καμένων περιοχών, έκαναν πράξη χθες το πρωί τα δύο Δημοτικά Σχολεία και το 1ο Νηπιαγωγείο του δήμου Λεχαινών, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν το ΔΔ Γουμέρου του δήμου Ωλένης, πραγματοποιώντας συμβολική δεντροφύτευση στην περιοχή.
Παράλληλα οι μαθητές του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών, καθώς και του 1ου Νηπιαγωγείου της περιοχής πρόσφεραν δώρα στους συμμαθητές τους στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Γουμέρου, μια πράξη η οποία βρήκε ανταπόκριση από όλα τα παιδιά και τους δασκάλους του Σχολείου που ευχαρίστησαν τους μαθητές γι' αυτή την ενέργεια.
Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι διευθυντές και οι δάσκαλοι των Σχολείων του δήμου Λεχαινών, σε συνεργασία με τον δήμο Ωλένης και το Δασαρχείο Πύργου, στηρίζεται στην προσπάθεια αποκατάστασης των περιοχών που δοκιμάστηκαν σκληρά από την πύρινη λαίλαπα του περασμένου Αυγούστου, προκαλώντας μια τεράστια οικολογική καταστροφή στον νομό μας. Οι μαθητές από τα Λεχαινά θέλησαν να εκφράσουν την συμπαράσταση και την αγάπη τους στα παιδιά που έζησαν από κοντά την μανία της πυρκαγιάς, αποκομίζοντας από την χθεσινή τους επίσκεψη σημαντικά στοιχεία για το περιβάλλον και πώς μπορούν μέσα από διάφορες τις ενέργειες να το προστατέψουν.
Μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης...
Για τις σημαντικές ενέργειες των Σχολείων Λεχαινών ο δήμαρχος Ωλένης Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στην «ΠΡΩΤΗ» επεσήμανε ότι: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους Δ/ντες των δύο Δημοτικών Σχολείων τον κ. Νίκο Κλάδη από το 1ο και τον κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο από το 2ο, όσο τους δασκάλους και τους γονείς των παιδιών που τους επέτρεψαν να συμμετέχουν σε αυτή την επίσκεψη καθώς και το Δασαρχείο Πύργου για την παραχώρηση των δέντρων προς το δήμο.
Πρόκειται για ενέργειες που συμβάλλουν στην αναδάσωση της περιοχής έτσι ώστε αφ' ενός να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να γίνει όπως ήταν πριν την 25η Αυγούστου και από την άλλη βοηθούν ψυχολογικά όλους τους πολίτες που ζουν εδώ δίνοντάς τους την δύναμη να συνεχίσουν ομαλά την ζωή τους σε αυτή την περιοχή».
Από την μεριά της η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Γουμέρου Μαρία Γιαννοπούλου τόνισε: «Ευχαριστούμε πολύ τα δύο Δημοτικά Σχολεία των Λεχαινών γι' αυτή την προσπάθεια καθώς είναι πολύ σημαντικό να φτιαχτεί ό,τι καταστράφηκε ειδικά για όσους έχασαν τις περιουσίες τους. Νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται από τα Σχολεία τιμά πάρα πολύ και τα παιδιά και τους δασκάλους αλλά κυρίως τα παιδιά που από τόσο μικρή ηλικία μαθαίνουν να αγαπούν το δάσος. Ελπίζω να συνεχιστεί με επιτυχία και στον υπόλοιπο νομό αυτή η πρωτοβουλία».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πύργου Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε: «Είναι μια συμβολική προσπάθεια από τα Σχολεία των Λεχαινών και του Γουμέρου να προσφέρουν στην ανασυγκρότηση των δασών αλλά και μια προσπάθεια εκ μέρους του Δασαρχείου Πύργου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε να αγαπήσουν τα δάση και το περιβάλλον. Μετά τις πυρκαγιές έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια από την υπηρεσία μας ώστε να δώσουμε στις επόμενες γενιές αυτό που πραγματικά αξίζουν χτίζοντας ένα κατάλληλο περιβάλλον».
«Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας...»
Η χθεσινή συμβολική δενδροφύτευση που έγινε από τους μαθητές των Σχολείων Λεχαινών απέδειξε ότι τα παιδιά διαθέτουν ευαισθησίες για το περιβάλλον το οποίο αγαπούν και προστατεύουν. Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών Νίκος Κλάδης ανέφερε: «Η επίσκεψή μας εδώ γίνεται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης που απορρέει από την λειτουργία του Σχολείου για να δηλώσουμε ότι το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων, να περάσουμε μηνύματα παιδαγωγικά αλλά και κοινωνικά στους μαθητές γιατί μέσα από τον συμβολικό χαρακτήρα που έχει η σημερινή εκδήλωση με την προσφορά δώρων στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γουμέρου αλλά και της μερικής αναδάσωσης, τα παιδιά αποκομίζουν πολλαπλά μηνύματα και πολλαπλά οφέλη».
Από την μεριά του ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών Γιώργος Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Είναι μια πρωτοβουλία που την θεωρούμε σημαντική και από πλευράς συμβολικού χαρακτήρα και από πλευράς ουσιαστικού χαρακτήρα. Ήρθαμε εδώ στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης όλων μας για την στήριξη της πυρόπληκτης ζώνης του νομού Ηλείας. Επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Σχολείο του Γουμέρου όπου οι μαθητές των Σχολείων των Λεχαινών έδωσαν συμβολικά δώρα στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γουμέρου για να δείξουν την αγάπη τους και την συμπαράστασή τους σε ένα Σχολείο που βρίσκεται εντός της πυρόπληκτης ζώνης, αλλά ταυτόχρονα να αποκτήσουν μια βιωματική σχέση με το περιβάλλον και να δουν από κοντά τι σημαίνει καταστροφή και τραγωδία συμμετέχοντας σε αυτή την προσπάθεια αναγέννησης που πιστεύω ότι θα έπρεπε να χαρακτηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ωλένης Γιάννης Παναγόπουλος, ο δασολόγος του Δασαρχείου Πύργου Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, οι διευθυντές του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών κ.κ. Νίκος Κλάδης και Γιώργος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου Λεχαινών Δήμητρα Πανταζή καθώς επίσης δάσκαλοι και δασκάλες από τα Σχολεία Λεχαινών και Γουμέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: