Επίσκεψη αλληλεγγύης στην πυρόπληκτη Αγία Αννα στην Ηλεία

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αλληλεγγύης στην πυρόπληκτη περιοχή της Αγίας Αννας στην Ηλεία, από εκπροσώπους του λαϊκού κινήματος της Κύπρου και του συνδικαλιστικού κινήματος (από την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή πλευρά), με επικεφαλής τον Δημήτρη Χριστόφια, ΓΓ του ΑΚΕΛ, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποψήφιου για την προεδρία.
Οι κάτοικοι του χωριού υποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα την κυπριακή αποστολή όταν έφτασε στο χώρο της εκδήλωσης, στην πλατεία του χωριού. Στο χώρο τούς καλωσόρισαν ο Χαράλαμπος Καφύρας, Νομάρχης Ηλείας, ο Γιάννης Παναγόπουλος, δήμαρχος Ωλένης, ο πρόεδρος του χωριού Δημήτρης Αναστόπουλος και ο Γιώργος Μαρκόπουλος, εκ μέρος της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων. Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή του Κόμματος. Επίσης, εκ μέρους της Ελληνικής Βουλής τον Δ. Χριστόφια συνόδευσε η Ελσα Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος της Βουλής.
Η κυπριακή αντιπροσωπεία διά χειρός Δ. Χριστόφια παρέδωσε στις τοπικές αρχές επιταγή 60.000 ευρώ για τη δημιουργία υδρευτικού δικτύου στο χωριό και 1.000 ελαιόδεντρα που αγοράστηκαν από Τουρκοκυπριακές οργανώσεις του εργατικού κινήματος.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας ενώ απευθύνεται στους κατοίκους της Αγίας Αννας
Στην ομιλία του, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε πως «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παραδώσουμε τα αποτελέσματα της κοινής εκστρατείας αλληλεγγύης, αγάπης και σεβασμού των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προς τον ελληνικό λαό. Είμαστε χαρούμενοι και συγκινημένοι, γιατί με τη χρηματική βοήθεια που συγκεντρώσαμε θα δημιουργηθεί υδρευτικό δίκτυο στην κοινότητα της Αγίας Αννας. Είμαστε δε διπλά συγκινημένοι γιατί με τα χίλια δενδρύλλια ελιάς που οι Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές προσφέρουν και που σήμερα θα φυτέψουμε, σηματοδοτείται η απαρχή της αναζωογόνησης και της αποκατάστασης της περιοχής».
«Η παράδοση δενδρυλλίων ελιάς από μέρους μας έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Η ελιά είναι το δέντρο της ειρήνης», επισήμανε ο ομιλητής και πρόσθεσε: «Δυο κλαδιά της ελιάς κοσμούν την Κυπριακή σημαία. Με τα κλαδιά τοποθετημένα κάτω από την Κύπρο, ο Τουρκοκύπριος συμπατριώτης μας που τη σχεδίασε, ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί θα δώσουν τον αγώνα τον καλό για να μετατραπεί η Κύπρος χώρα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Δυστυχώς, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου δε δικαίωσε αυτές τις προσδοκίες. Οι τραγωδίες που έζησε και ζει ακόμα ο λαός μας είναι πολλές. Εμείς όμως συνεχίζουμε τον αγώνα τον καλό για λύση και επανένωση».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «τον αγώνα συνεχίζει κι ο ελληνικός λαός, για να θεραπεύσει τις πληγές που άφησαν στην πατρίδα του οι πυρκαγιές. Και θα καταφέρει να τις επουλώσει χάρις στη φιλοτιμία και τη φιλεργατικότητά του. Σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια εμείς οι Κύπριοι, ολόκληρος ο κυπριακός λαός, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα του και να του συμπαραστεκόμαστε στις δυσκολίες του, όπως αυτός μας συμπαραστέκεται στις δικές μας δυσκολίες και στους δικούς μας αγώνες».
Καταλήγοντας, τόνισε: «Η ειρήνη, η φιλία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, επιλύει προβλήματα και ανοίγει το δρόμο στην πρόοδο. Αυτό το μήνυμα φεύγει σήμερα από τούτη εδώ τη σεμνή εκδήλωση. Μηνύματα πολύ σημαντικά και επίκαιρα για την πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν σε ένα από τα χωράφια όπου θα φυτευτεί μέρος των ελαιόδεντρων. Τα 1.000 δενδρύλλια θα μοιραστούν σε 15 νέους αγρότες του χωριού. Το πρώτο δέντρο φύτεψαν από κοινού ο Δ. Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Σεΐζ, επικεφαλής της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Dev-is.
Αμέσως μετά ο Μ. Σεΐζ, δήλωσε: «Νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση από την αγκαλιά που μας προσφέρανε οι άνθρωποι του τόπου αυτού. Επίσης, ευχαριστούμε και τους πολιτικούς και τις τοπικές αρχές για το ενδιαφέρον που μας έδειξαν. Η πρότασή μας είναι αυτή η ελιά να ονομαστεί "ειρήνη στην Κύπρο" και πιστεύω μεγαλώνοντας αυτό το δέντρο τα κλαδιά του θα αγκαλιάσουν τους λαούς μας, τους λαούς της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της φιλίας ανάμεσα στις τρεις χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: